was successfully added to your cart.

TEDx

By december 14, 2014in de media, nieuws

Wat een te gekke werkplek had ik 12 december: Hotel Arena in Amsterdam.
Ik had de eer om als TEDx spreker in deze mooie kerkzaal te komen vertellen over mijn challenge, choose, & change. Daarna gaf ik aan dit hele team van salesmanagers de training  “hoe maak je nou een goede persoonlijke pitch à la Tedx en hoe presenteer je jezelf op het podium?
Yeah, ready to roll baby!

TEDx pitch

Dertig, goed opgeleid en een keuze aan mogelijkheden. Als je het mij vraagt is dat het recept voor een scala aan keuzes. Ik had als dertiger altijd een opgejaagd gevoel dat hier en nu moet bepalen hoe de rest van mijn leven eruit moest gaan zien en ik twijfelde continue over van alles en nog wat. Jullie kennen allemaal vast wel dat gevoel dat je op een hoge duikplank staat, moet gaan springen en niet durft.

Mijn naam is Esmay Usmany en ik ben professioneel zangeres. Ik tour momenteel door de Nederlandse theaters met mijn eigen avondvullende voorstelling “ niets is wat het lijkt.” Dit doe ik samen met een heel team van professionals die me bijstaan: een regisseur, een eigen licht- en geluid technicus, twee muzikanten en een heus impresariaat die de verkoop en PR taak op zich heeft genomen. En wat voor één! Het grootste theater impresariaat van Nederland.
Een kwestie van goed geluk? Nee, een kwestie van hard werken en de juiste timing. Wat zeg ik, járen hard werken.

” Ik creëerde kansen voor mezelf…”

Twee jaar geleden stond ik op die hoge duikplank, met vrees en knikkende knieën. Bang om het onbekende in te duiken, om zekerheden los te laten. Toch besloot ik de sprong maar gewoon te wagen. Na ruim acht jaar gaf ik mijn baan op als muziek- en dansdocente en hiermee dus ook mijn grootste zekerheid. Toch had ik had nooit voor mogelijk gehouden dat ik daarmee kansen creëerde voor mezelf.
Nog geen halfjaar na het indienen van mijn ontslag werd ik verkozen tot leukste ondernemer van Utrecht, heb ik een groeiende zangpraktijk, ben ik bezig met de opnames van mijn eigen cd én alsof dit alles nog niet genoeg was werd ik ook nog benaderd door een uitgeverij die mijn columns en liedteksten uit wilde gaan geven. Mijn carrière raakte in een stroomversnelling en de kansen blijven komen.

” En wat een avontuur…”

Dit alles door 1 moment van doortastendheid. Door gewoon te springen, vanuit het vertrouwen dat alles goed komt. En wanneer je dan die keuze maakt je ineens ziet dat dingen op precies het goede moment samenvallen. Nu, ruim 150 optredens later sta ik in dan , avond aan avond in de theaters het publiek te vermaken met mijn eigen avondvullende voorstelling. Een groots idee waar ik al mee bezig was sinds mijn afstuderen aan het conservatorium. En wat een avontuur!
Soms wat wankelend en soms stijgen we boven onszelf uit! Dan zijn we gevuld met euforie omdat we zo’n goede voorstelling hadden gespeeld. Soms twee stappen vooruit en dan weer eentje terug. Maar wat we er vooral doen is lachen. Voorstelling in, voorstelling uit. En dat lachen begint al wanneer we met z’n allen in de auto zitten op weg naar de schouwburg.

” Geen spel, geen excuses, geen uitweg meer want het telt!…”

Tja, en dan heb je ik weet niet hoeveel voorstellingen gespeeld, routine opgebouwd en genoeg podium ervaring. Nog steeds blijft het spannend. Elke keer weer wanneer we moeten spelen. Want elke voorstelling is anders, elk theater ademend een andere energie uit, elk publiek is anders. En dat maakt het ook uitdagend.
En nog steeds heb ik 5 minuten voor aanvang, wanneer ik achter het doek sta, het licht uit is en het publiek vol verwachting zit te wachten, telkens weer even het gevoel alsof ik op die hoge duikplank sta en niet durf te springen. Het enige verschil is dat ik nu vertrouwen heb in datgene waar ik geen controle over heb, want kansen die creëer je zelf.  Dus geen spel meer, geen excuses, geen uitweg.
Want het telt.

Liedtekst: Dag dag

Dag zon, dag stress, dag stapel werk, dag file en vol hoofd
Dag drukke trein, ergernis, gepieker, dag saldo
Dag onzekerheid, herinnering, dag angst en boze bui
Dag keuzestress, verplichtingen, verandering, dag spijt

Voel je de twijfel, de keuze daagt je uit
Spelen met verlangen, onrust onderhuids
Tussen hart, hoofd en verstand
En de tijd die tikkend knelt
Op zoek nu naar de waarheid
Geen spel, geen uitweg
want het telt

Dag regels, haast, dag kindertijd, dag vliegtuig in de lucht
Dag luisterend oor, dag jaloezie, dag kans, dag tegenzin
Dag liefste lief, liefdesverdriet, dag sleutel, dag mooi huis
Dag ballast, trots, compliment, dag weet-ik-niet, dag pijn

Voel je de twijfel, de keuze daagt je uit
Spelen met verlangen, onrust onderhuids
Tussen hart, hoofd en verstand
En de tijd die tikkend knelt
Op zoek nu naar de waarheid
Geen spel, geen uitweg
want het telt

Leave a Reply