top of page
bovenkant pagina

Zes Nederlandse kunstenaars met een Indische achtergrond werken samen met zes Indonesische kunstenaars aan verschillende producties met als startpunt hun gedeelde geschiedenis om op die manier geschiedenis en de erfenis daarvan te personifiëren en inclusiever te maken.  Dit project is in opdracht van de Nederlandse Ambassade in Jakarta, Erasmushuis, Dutch Culture, Salihara en het Indisch Herinneringscentrum. Met als doel deze verhalen onder de aandacht te brengen voor een internationaal publiek. Literatuur en de uitvoerende kunsten is een uitstekende manier om over de gedeelde geschiedenis en erfenis daarvan te vertellen.  De producties - bestaande uit literatuur, fotografie, uitvoerende  kunsten - worden gepresenteerd op het Literature and Ideas Festival (LIFEs) bij Komunitas Salihara in Jakarta van 12 t/m 20 oktober en tijdens Indonesia Now: Jakarta Edition in Amsterdam op 12 november.

 

Dit project laat me op een andere manier nadenken over mijn positie en plaatsing binnen de thema’s en geeft me zoveel nieuwe inzichten. Ik voel me bevoorrecht dat ik hier samen met een fantastisch team mag werken en in oktober met dit team dus nog een keer mag afreizen naar Indonesië. Op deze plek op mijn website neem ik jullie graag mee op ons avontuur in Indonesie.

 

STORYTELLING //

Insteek voor de samenwerking zijn de persoonlijke (familie) verhalen van de kunstenaars, waarmee zij zowel onderbelichte verhalen en perspectieven in de nationale geschiedschrijving van Nederland en Indonesië willen belichten, als onderzoeken wat hen nu en voor de toekomst verbindt. De kunstenaars hebben allen een diverse achtergrond: niet alleen cultureel (denk aan Indisch, Peranakan Chinees, Timorees, Moluks, Javaans, Surinaams), maar ook in religie en professie. De duo’s zijn zo samengesteld dat verschillende disciplines samen komen: schrijvers, fotografen, illustratoren, acteurs, zangers. Allen zijn storytellers op hun eigen manier.

WAAROM GEDEELDE GESCHIEDENIS ? //

 

Het project neemt als startpunt de gedeelde geschiedenis in een tijd waarin debat over geschiedenis en identiteit de boventoon voeren. Gedeelde geschiedenis gaat uit van het idee dat we allemaal deel uit maken van dezelfde geschiedenis, ook al hebben we het niet altijd in de gaten. Wel heeft ieder andere achtergronden, standpunten en ervaringen in relatie tot deze geschiedenis. Met het toepassen van gedeelde geschiedenis wordt de geschiedschrijving van Indonesië en Nederland verbonden. Het samenwerken draagt bij aan het belichten van verhalen – verteld vanuit persoonlijk perspectief -  die niet altijd gangbaar zijn in de geschiedschrijving. Hiermee willen we bijdragen aan meer kennis, bewustwording en bredere interpretatie van een meerstemmige gedeelde geschiedenis voor een gedeelde toekomst.

HOE WERKEN WE SAMEN? //

Het project duurt in totaal 5 maanden, waarin de kunstenaars elkaar in Jakarta en Nederland ontmoeten, verhalen en ervaringen delen, workshops volgen op het gebied van gedeelde geschiedenis, identiteit, multiperspectiviteit, taalgebruik, gebruik van ego-documenten, het in kaart brengen van tijdlijnen (gebeurtenissen op wereld, nationaal en persoonlijk niveau) en verschillende historische en religieuze lagen van de stad Jakarta onderzoeken. Ze bezoeken musea, archieven,  religieuze landmarks en voorstellingen. De workshops worden verzorgd door schrijfsters Ayu Utami, Debra Yatim en historici Remco Raben, Bonnie Triyana, Nancy Jouwe en Wim Manuhutu. Máár bovenal werken zij samen aan hun co-creatieproducten, die vorm krijgen in boeken, fotografie series, performances en meer!

INDISCH HERINNERINGSCENTRUM //

Het Indisch Herinneringscentrum wil op verschillende manieren en met verschillende samenwerkingspartners het verhaal van Nederlands-Indië t/m nu bij een breed en divers publiek onder de aandacht brengen. My story, shared history is het eerste project waarbij kunstenaars uit Indonesië en Nederland een grootschalige samenwerking aangaan om verschillende producties te maken over hun gedeelde verleden, heden en toekomst. Daarmee wordt op een nieuwe manier de geschiedenis en erfenis daarvan op een meerstemmige manier verteld met én voor een jonge generatie in Nederland én Indonesië.

vlogs werkbezoek Jakarta

"National history, personal stories".

De nationale geschiedenissen van Nederland en Indonesië geven hun eigen uitleg van de late jaren van kolonisatie, de Tweede Wereldoorlog, Bersiap, Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring. De vele persoonlijke verhalen van mensen die dit zelf hebben meegemaakt, en van hun nazaten, geven een veel rijker, multi-perspectief en mogelijk meer genuanceerd beeld van deze periode.

Aan ons de vraag als jonge kunstenaars om hierop, in co-creatie met een Indonesische counterpart, te reflecteren en eigen ideeën hierop los te laten: hoe wil jij deze, gedeelde, verhalen naar buiten brengen?

Het onderwerp ‘Personal Story, National History’ raakt drie thema’s. 

  1. Dynamics of multiple narratives
    Every single person experiences and remembers an event in his or her own way. At the same time, every next generation gives new meaning to an event. What are the individual or family stories of today? How do they resonate with or depart from older or national narratives? Can we create a more complete shared (hi)story with collecting these stories? And for whom? Can we find each other in shared stories?

     

  2. Lost in translation
    When we write, translate and visualize ideas, our perspective, our choice of wordsand images (visual language) matters. The topic ‘Lost in translation’ explores theinfluence of (concepts of) words, terminology and categorizing in creating new shared stories in a language we can all understand.

     

  3. Literature, space & memory
    Jakarta is a city of many stories, from time to time written down by authors. Like Tjalie Robinson did in the 1950-60s, when Jakarta became the capital of the new Republic of Indonesia. This topic explores the stories of Jakarta through literature, film and photography.

Goodmorning Jakarta

Tijdens deze weken in Jakarta volgen we in voorbereiding op #Lifes2019festival, dat in oktober plaats vindt, verschillende workshops. We praten binnen een zorgvuldig samengesteld programma door o.a. Ardjuna Candotti en schrijfster Ayu Utami over “national history en personal stories”. Hét thema voor onze performance in oktober. 

We worden bijgepraat over microhistory en de veranderingen en uitdagingen. Het laat me op een andere manier nadenken over mijn positie en plaatsing binnen de thema’s en geeft me zoveel nieuwe inzichten. Ik voel me bevoorrecht dat ik hier samen met een fantastisch team mag werken aan een performance en in oktober met dit team dus nog een keer mag afreizen naar Indonesië. Maar voor vandaag op het programma een city tour: Religious diversity of Jakarta. Een van de problemen en kenmerken van Jakarta / Indonesië is de religieuze diversiteit en spanningen. Deze tour brengt ons langs interessante moskeeën, kerken en tempels van Jakarta bezoeken. Let’s get started!

IMG_4781.jpg

Op avontuur

ROOTS & WINGS // Hophop! Daar ga ik! Op avontuur naar de andere kant van de wereld, om daar te gaan werken aan een bijzonder project samen met Lara Mariette Nuberg, Francesca Pichel, Robin Block, Armando Ello, Ardjuna Candotti, Maria Lamslag en Dionne Verwey 🛫 Stay tuned! .

F4BB21F3-8A73-44FC-9CBD-316096754725.JPG

Jij hebt mijn hart

Workshop, rondleidingen, moskeeën, tempels, repeteren op de vloer, voorstellingen maar bovenal: wat een fantastisch team! Wat ben ik trots om met dit team aan het werk te mogen zijn. Vrijheid en ruimte geeft inspiratie om te schrijven. Dit project in Indonesië laat me nadenken over wie ik ben, waar ik sta. Maar laat me ook nadenken over welke positie ik in wil nemen in het grotere verhaal. Welke delen van mezelf, van mijn grootouders en wellicht van het land van oorsprong zijn. Door de workshops die we volgen en de gesprekken die we hierover met elkaar voeren kom ik dichter en dichter bij mijn eigen kern en verhaal. Wat is waarheid en in welk deel is ons verhaal al ingekleurd voor ons? 
Vanmorgen schreef ik in dit mooie land van mijn grootouders, onder een palmboom met pepaja’s als ontbijt mijn #onewritingaday over groei en de noodzaak ervan. Lees je mee? 

GROEI //

Ik zal je vertellen waarom je het doet. Je doet het voor dat moment waarop het werkt. Waar het zinvol is. Je doet het voor het moment dat je een ander in de ogen kijkt en zij het begrijpen. Je doet het voor de keren dat je hart breekt en je wereld ineens tot stilstand komt maar de rest van iedereen blijft bewegen. Je doet het voor de momenten waarop de wereld verdwijnt omdat zij er zijn. Met jou. Je doet het voor de momenten waarop je niet genoeg woorden kunt vinden. Je doet het voor de energie die door je heen stroomt wanneer je het doet. Je doet het voor de nee. En de ja. En de misschien. En het wachten. Je doet het voor de liefde en de groei. Je doet het voor alle keren dat je dacht dat het niet waard was tot het moment dat het werkelijk was. Je doet het omdat je het wilt. Je doet het omdat je geen andere manier kent. Je doet het de eerste keer en de honderdste keer en de laatste keer. En je doet het omdat het de bouwsteen is van dit hele leven. Wanneer het zinvol is en vooral wanneer dat niet het geval is. Wanneer je vastzit of vastgehouden wordt. Als je van iets wegloopt of alleen leert lopen. Het leert je geloven in al die momenten die het moeilijkst te geloven zijn. Wanneer het voelde dat je dit niet kon of niet durfde, omdat op die plaats is waar de hoop begint.

Schermafbeelding 2019-07-21 om 08.39.27.

Werkvisum

Yay! Het werkvisum is binnen. Ik tel de dagen af. Woopwoop!

65803714_1274239439398926_53530139780605

Senang

Ontroerd, dankbaar en verbonden. Dat zijn denk ik wel de drie woorden die de lading dekken van dit project. Dankbaar dat ik in het land van onze grootouders, op zoek naar verhalen en mijn wortels, ik er een extra familie bij heb gekregen: al deze lieve mensen. 
Dit project. Deze mensen. De temperatuur. De lezingen. Workshops. Voorstellingen. Eten. Alles. Echt alles hier voelt “senang”, vertrouwd en precies zoals het moet zijn. Elke dag weer voel ik me zo bevoorrecht dat ik met dit team het avontuur aan mag gaan. Alle gesprekken over maatschappelijke, religieuze en persoonlijke kwesties. Een gedeeld koloniaal verleden. De verschillen in werelden. De openhartigheid & kwetsbaarheid van iedereen hier. Alle persoonlijke verhalen maakt dat ik me verbonden voel met een ieder van hen. 
Dus dank jullie wel voor het delen van jullie kwetsbaarheid en jullie verhalen. Dat is wat ons verbindt.
.
.
.
Gisteren brachten we een bezoek aan de Nederlandse ambassade, die in opdracht met DutchCulture centre for international cooperation Indisch Herinneringscentrum en salihara deze mooie kans van internationale coproductie mede mogelijk gemaakt heeft. What a trip this project! En ik oktober mag ik weer, hoera! 

Schermafbeelding 2019-07-21 om 08.32.49.

Team Lifes2019!

May I introduce you to team Lifes2019!

Wat voel ik me vereerd dat ik deze kans heb gekregen en af mag reizen naar Jakarta om daar te werken aan een supermooi project “lifes2019”. Het startpunt van een nieuw avontuur! Samen met Francesca Pichel, Robin Block, Armando Ello, Dionne Verweij en Maria Lamslag werk ik van 11 tot 18 juli in Jakarta aan verhalen over de geschiedenis van Nederland en Indonesië. We worden hiervoor gekoppeld aan vijf Indonesische auteurs en kunstenaars. In oktober zullen we wederom twee weken afreizen naar Jakarta om daar tijdens festival Lifes2019! onze performance te spelen.

55929339_10161339506225315_6094471473907
bottom of page