top of page
264ee68c-cb01-4583-a0b4-566567c783df 2_edited.jpg

Esmay Usmany is professioneel muzikant, theatermaker en schrijver. Ze zingt, speelt, schrijft en maakt. Na haar afstuderen aan het Utrechts Conservatorium speelde ze in diverse muziektheaterproducties waarmee ze door Nederland en België toerde. Ze stond in de finale van het Utrechts kleinkunstfestival, won de publieksprijs op het Fringe festival en ontving van Rijkswijksprachtfestival de persprijs voor beste voorstelling. Momenteel is ze in de theaters te zien met haar voorstelling “Soedah laat maar...”, die door Theaterparadijs beoordeelt werd met vier sterren en een lovende recensie. LEVEN!magazine omschrijft haar liedjes & teksten als poëtisch, verhalend en verbindend. 

  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Spotify Icon
  • YouTube
  • Facebook

Esmay is vaste woordkunstenares op NPO radio 1, waarin ze elke week te horen is met een bijdrage op maat. Ze schrijft als columnist voor de krant BDU media, publiceerde begin 2020 haar boek Allerlievelings en werkte afgelopen twee jaar aan haar nieuwste publicatie Hartzaken welke op 11 september 2022 gepubliceerd werd. Ze was verantwoordelijk voor het script van de immersieve theaterproductie ‘Op klompen door de dessa’ die door de Volkskrant met vier van de vijf sterren werd beoordeeld en onlangs is genomineerd door de Allard Pierson voor de TheaterCollectie Selectie.Daarnaast is ze beëdigd en benoemd Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand en is ze te boeken als trouwambtenaar/ ceremonieel spreker. Esmay schrijft liedjes en teksten in opdracht op maat. Voor commerciële instanties, maar ook voor particulieren. Als artiest werkte ze eerder samen met o.a. het het Rijksmuseum, het Scheepvaartmuseum, modemerk Hermès, Centraal beheer Achmea, Dutch Culture, Indisch herinneringscentrum, NTR, Stichting Pelita, Radio 1, Museumvereniging en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Haar werk in opdracht is te lezen in de publieke ruimte van onder meer het Scheepvaartmuseum en de Bijenkorf.

 

Samen met een team van zes kunstprofessionals reisde Esmay een aantal keer af naar Indonesië om daar te werken aan een bijzonder project in opdracht van de Nederlandse ambassade in Jakarta, Dutch Culture en het Indisch herinneringscentrum. Daar werkte het team aan theaterproducties, publicaties, exposities en fotoreportages met als thema de gedeelde koloniale geschiedenis en erfenis personifiëren en inclusiever te maken met als doel deze onder de aandacht te brengen voor een internationaal publiek. Tevens was ze te zien en horen op één van werelds grootste literaire festivals: Ubuds writers and readers festival op Bali en gaf ze eerder een inspirerende TEDX talk over challenge, choose, change. 

“ Je kan zien dat hier een zeer geroutineerde vakvrouw staat die volledig weet waar ze mee bezig is. Het contact van het publiek dat bijna op haar schoot zit is warm, dat is ook de kracht van Esmay.” 

jury persprijs Rijkswijkspracht festival

“ In de muziektheatervoorstelling Soedah laat maar gaan ernstige onderwerpen naadloos over in een verhaal met de juiste humorvolle lading. Ademloos luister ik naar die boeiende stem die mij een beeld heeft laat vormen van een onbekende geschiedenis. Grunewald en Usmany laten met hun voorstelling een waardevol document achter met verhalen die nog van generatie op generatie doorverteld kunnen worden...”

“ Esmay is een echte vakvrouw en een artiest die al heel wat kilometers heeft gemaakt, dat zien we. Met een warme stem, goede performance, muzikaal en mooie teksten die raken..."

jury Utrechts kleinkunstfestival

recensie Theaterparadijs 

Hartzaken boek Esmay Usmany

Ze is er. Mijn tweede boek: Hartzaken. Duizend exemplaren die staan de trappelen om aan de wereld te laten zien, om gelezen te worden. Het papier dat ik zorgvuldig koos gevoeld te worden. De illustraties, foto’s, lettertypes. Uitgegeven in eigen beheer. Met mijn boek Hartzaken probeer ik je op een andere manier te laten kijken naar jezelf en de keuzes die je maakt. Zelfbewustzijn is macht. Je wordt sterker, moediger en krachtiger wanneer je je bewust wordt van je wereld en jezelf. Luister jij naar de keuzes die je diep in je hart al voelt of ga je eraan voorbij vanwege angst?

Eerder werkte ik o.a. samen met:
 
Hermes_logo_transparent.png
1200px-NPO_Radio_1_logo_2014.svg.png
logo-ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport.png.webp
DutchCulture-logo-diaspora.png
rijksmuseum-logo-png-transparent.png-2.webp
logo-poh-ggz-small.png
MV_logo_Color10_RGB.png
hsm-logo-rgb_hsm-donkerblauw-middelblauw-cmyk-e1582663228959.png
centraal-beheer-logo-png-transparent.png
ambassade2[1].png
Logo-IHC-DH-2.png
BDUmedia-Logo.png
Privium_lock-up_BLAUW-20190402022126.jpg.png
Pelita_transparant.png

© Copyright Esmay Usmany 2024. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze website mag op welke wijze dan ook worden vermenigvuldigd, gekopieerd, aangepast, openbaar gemaakt en/of doorgegeven, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Esmay Usmany. Fotografie op deze website Marjolein Jaworski  

bottom of page