top of page
Esmay Usmany
Ze zingt, speelt, schrijft & maakt. Na haar afstuderen aan het Utrechts Conservatorium speelde ze in diverse muziek theaterproducties waarmee ze door Nederland en België toerde. Momenteel is ze in de theaters te zien met haar voorstelling “Soedah laat maar...”, die door Theaterparadijs beoordeelt werd met vier sterren en een lovende recensie. LEVEN!magazine omschrijft haar liedjes & teksten als poëtisch, verhalend en verbindend. 
Esmay is vaste woordkunstenares op NPO radio 1, publiceerde begin 2020 haar boek ‘Allerlievelings’ en werkte afgelopen twee jaar aan haar nieuwste publicatie ‘Hartzaken’, welke op 11 september 2022 gepubliceerd werd. Ze schreef het script voor de immersieve theaterproductie 'op klompen door de desa’ die door de Volkskrant met vier van de vijf sterren werd beoordeeld. Daarnaast is ze beëdigd en benoemd Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand en is ze te boeken als trouwambtenaar/ ceremonieel spreker. Esmay schrijft liedjes en teksten in opdracht op maat. Voor commerciële instanties, maar ook voor particulieren.Als artiest werkte ze eerder samen met o.a. het het Rijksmuseum, het Scheepvaartmuseum, modemerk Hermès, Centraal beheer Achmea, Museumvereniging  en het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport.

  • Instagram
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Spotify Icon
  • YouTube
  • Facebook
Esmay Usmany (finalist Utrechts kleinkunstfestival) studeerde in 2016 af aan het Utrechts conservatorium. Na haar afstuderen speelde ze in verschillende theater producties waarmee ze toerde langs theaters en schouwburgen in zowel Nederland als België. Ze stond in de finale van het Utrechts kleinkunst festival met haar muziektheatervoorstelling “niets is wat het lijkt”, ontving van Rijkswijksprachtfestival de persprijs voor beste voorstelling van 2016 en won de publieksprijs op het Delft Fringe festival in 2015. Momenteel is ze in de theaters te zien met haar nieuwste voorstelling “Soedah laat maar...”, die door Theaterparadijs beoordeelt werd met vier sterren en een lovende recensie. LEVEN!magazine omschrijft haar liedjes & teksten als poëtisch, verhalend en verbindend.
 

Samen met een team van zes kunstprofessionals reisde Esmay een aantal keer af naar Indonesië om daar te werken aan een bijzonder project in opdracht van de Nederlandse ambassade in Jakarta, Dutch Culture en het Indisch herinneringscentrum. Daar werkte het team aan theaterproducties, publicaties, exposities en fotoreportages met als thema de gedeelde koloniale geschiedenis en erfenis personifiëren en inclusiever te maken met als doel deze onder de aandacht te brengen voor een internationaal publiek. Tevens was ze te zien en horen op één van werelds grootste literaire festivals: Ubuds writers and readers festival op Bali en gaf ze twee jaar geleden een inspirerende TEDX talk over challenge, choose, change. 

“ Je kan zien dat hier een jonge maar al zeer geroutineerde vakvrouw staat die volledig weet waar ze mee bezig is. Het contact van het publiek dat bijna op haar schoot zit is warm, dat is ook de kracht van Esmay.” 

jury persprijs Rijkswijkspracht festival

“ In de muziektheatervoorstelling Soedah laat maar gaan ernstige onderwerpen naadloos over in een verhaal met de juiste humorvolle lading. Ademloos luister ik naar die boeiende stem die mij een beeld heeft laat vormen van een onbekende geschiedenis. Grunewald en Usmany laten met hun voorstelling een waardevol document achter met verhalen die nog van generatie op generatie doorverteld kunnen worden...”

“ Esmay is een echte vakvrouw en een artiest die al heel wat kilometers heeft gemaakt, dat zien we. Met een warme stem, goede performance, muzikaal en mooie teksten die raken..."

jury Utrechts kleinkunstfestival

recensie Theaterparadijs 

Hartzaken boek Esmay Usmany

Ze is er. Mijn tweede boek: Hartzaken. Duizend exemplaren die staan de trappelen om aan de wereld te laten zien, om gelezen te worden. Het papier dat ik zorgvuldig koos gevoeld te worden. De illustraties, foto’s, lettertypes. Uitgegeven in eigen beheer. Met mijn boek Hartzaken probeer ik je op een andere manier te laten kijken naar jezelf en de keuzes die je maakt. Zelfbewustzijn is macht. Je wordt sterker, moediger en krachtiger wanneer je je bewust wordt van je wereld en jezelf. Luister jij naar de keuzes die je diep in je hart al voelt of ga je eraan voorbij vanwege angst?

Eerder werkte ik o.a. samen met:
 

Hermes_logo_transparent.png
1200px-NPO_Radio_1_logo_2014.svg.png
logo-ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport.png.webp
MV_logo_Color10_RGB.png
logo-poh-ggz-small.png
DutchCulture-logo-diaspora.png
rijksmuseum-logo-png-transparent.png-2.webp
hsm-logo-rgb_hsm-donkerblauw-middelblauw-cmyk-e1582663228959.png
Logo-IHC-DH-2.png
ambassade2[1].png
centraal-beheer-logo-png-transparent.png

Meer informatie, offerte of boekingen:

E: info@esmayusmany.com

M: +31 6 48 45 61 74

© Copyright Esmay Usmany 2023. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze website mag op welke wijze dan ook worden vermenigvuldigd, gekopieerd, aangepast, openbaar gemaakt en/of doorgegeven, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Esmay Usmany. Fotografie op deze website Marjolein Jaworski  

bottom of page