top of page

Esmay Usmany  
Alles verandert, ook bij haar.

door Andy Doornhein

andy.jpg

“Niets is wat het lijkt”. Dat is de titel van de voorstelling van Esmay Usmany. En daar is geen woord verkeerd aan. In het intieme en warme zaaltje van theater ‘t Oude Raadhuis in Hoofddorp vindt op 28 oktober de aftrap plaats van een nieuwe serie voorstellingen van Usmany.

In het donker betreden Anke Timmer en Sander Kalmeijer het podium en dan staat daar, met een koffer in haar hand, Esmay Usmany in het spotlicht. Duidelijk gespannen, misschien wel een beetje té gespannen. Het openingsnummer en titelsong “Niets is wat het lijkt” wordt gebracht zonder dat er ook nog ademgehaald moet worden. Als ze in dit tempo doorgaat is de voorstelling over twintig minuten voorbij… Maar dan ineens, tijdens het tweede nummer, wordt Usmany gepakt door de juiste flow, het juiste tempo en de juiste klank. Weg is de spanning en dan komt alles goed, meer dan goed zelfs.

“Niets is wat het lijkt” is een mooie kleine voorstelling die zich, als het ware, afspeelt in de huiskamer van Usmany. Aan de hand van kleine verhaaltjes neem Usmany je mee op haar reis die zich aan haar openbaart als ze dertig geworden is. De keuzes van het leven, de grote dilemma’s en de veranderingen. De anekdotes smelten samen met de teksten van de liedjes en zo reizen we met haar mee.

Usmany, Timmer en Kalmeijer kennen elkaar van het conservatorium en ik vind het een hemels geschenk dat deze drie samen op het podium staan. De creatieve muzikale chemie tussen hen verwent mijn gehoororganen met prachtige teksten en composities. Dat hier meer aanwezig is dan professionele samenwerking is voor iedereen duidelijk.


Esmay Usmany heeft een heerlijke stem om naar te luisteren, haar dictie is een schoolvoorbeeld voor iedere artiest, elk woord is te verstaan. Haar humor is aanstekelijk, soms onschuldig dan weer erotisch zinnenprikkelend maar telkens met een verrassende kwinkslag. Haar tedere intieme liedjes smelten direct diep in je hart weg. Deze combinatie zorgt voor een mooie en uitgebalanceerde voorstelling en voordat ik er erg in hebt is de reis voorbij. Gelukkig is er een CD en een boek zodat de reis thuis voorgezet kan worden.

“Niets is wat het lijkt” is een zeldzame diamant in het theater dus probeer haar te gaan bewonderen en ik ben er van overtuigd dat je dan net zoals als ik zal zeggen: “Esmay Usmany, waarom heb ik haar nog nooit eerder gezien?”

bottom of page